Diabetes Voetenzorg

Voetenzorg diabeten vanaf 2015.

Vanaf 1 januari 2015 gaat er voor de voetenzorg van diabeten veel veranderen. De afgelopen 2 jaar had u een verwijzing nodig met daarop een Simm's classificatie om rechtstreeks bij de basisverzekeraar te kunnen declareren. Dit jaar wordt het Simm's gedeelte uitgebreid met een zorgprofiel.

Zorgprofielen

Er zijn 4 zorgprofielen, waarbij geldt dat hoe hoger het zorgprofiel is, hoe meer voetzorg noodzakelijk is. U loopt dan namelijk meer risico op wondjes. Het vaststellen van het zorgprofiel gebeurt onder verantwoordelijkheid van de behandelend arts. Die kan dat uitbesteden aan verschillende zorgverleners, bijvoorbeeld een diabetisch verpleegkundige of een praktijkondersteuner. De hoogte van het zorgprofiel bepaalt of de voetzorg vanuit de basisverzekering of vanuit de aanvullende verzekering vergoed wordt.

Basisverzekering

Als u in aanmerking komt voor vergoeding van uw voetzorg via de basisverzekering (zorgprofiel 2,3 en 4) dan is het van belang dat u in het eerst kwartaal van 2015 een afspraak maak bij de podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt uw voeten nauwkeurig en schrijft een persoonlijk behandelplan. In dat plan staat onder meer hoeveel voetzorg u nodig heeft. U kunt bij de podotherapeut aangeven dat ik u pedicure ben. De podotherapeut regelt dan de afstemming van de voetzorg met de pedicure. Het is van groot belang dat u dus eerst een afspraak maakt bij de podotherapeut, ook als u er nog nooit bent geweest, anders kan er geen vergoeding vanuit de basisverzekering plaats vinden.

Aanvullende verzekering

Als uw voetzorg niet door de basisverzekering gedekt wordt (zorgprofiel lager dan 2), dan is soms vergoeding mogelijk onder de aanvullende verzekering. Let hierbij op uw polisvoorwaarden.